Špalda - kráľovná obilnín
Oživený prastarý druh obilniny.
Čo je špalda?
Špalda je označenie pre prastarý druh pšenice, je považovaná za pôvodnú obilninu a je predchodkyňou všetkých súčasných druhov pšenice. Najväčšie rozdiely oproti klasickej pšenici spočívajú v oveľa nákladnejšom spracovaní a v sebe vlastnej, jemnej chuti. Už v dobe bronzovej (4000-1000 pred Kristom) sa špalda rozšírila z Ďalekého východu cez Balkán až do Európy. Do 20 rokov 20.storočia bola dominantnou obilninou v južnom Nemecku, severnom Švajčiarsku a vo Vorarlbergu, neskôr bola nahradená pšenicou. Opätovne bola objavená až v posledných rokoch.
Prečo špalda?
Špalda má v porovnaní s ostatnými potravinami vyšší obsah bielkovín a minerálnych látok. Svojim vyváženým obsahovým zložením posilňuje špalda prirodzenú imunitu, organizmus dokáže lepšie prijímať rôzne výživné látky. Špalda je navyše bohatá na nesýtené mastné kyseliny, ktoré majú pozitívny vplyv na výživu.V praxi sa ukázalo, že diabetici znášajú špaldu oveľa lepšie, pretože trávenie cukrov je pomalšie a rovnomernejšie ako pri pšenici.
Naše špaldové produktyČi už je to špaldový celozrnný chlieb*, jemný špaldový chlebík*, špaldová tyčinka* alebo šťavnatý špaldový tvarohový koláč* - v rôznorodej ponuke špaldových produktov sa nachádza špaldový produkt každej chuti. Nová je aj receptúra špaldovej bábovky*, ktorá obsahuje 60% podiel špaldovej múky a je presvedčivá nielen svojou chuťou. |