Naši pekári radia, ako správne skladovať chlieb

24.08.2015 - Letné horúčavy nie sú záťažou len pre ľudí, či zvieratá. Tieto teploty nie sú ideálne ani pre chlieb, či pečivo. Práve preto Vám naši pekári prezradia zopár užitočných rád o ich správnom skladovaní.

Našim cieľom je ponúkať Vám, svojim zákazníkom, prvotriedne kvalittné výrobky, aby ste si ich mohli užiť naozaj čo najviac.

Aby sa nám to podarilo - práve v tomto horúcom ročnom období - pripravili sme pre Vás rady a tipy, ako si môžete čo najdlhšie vychutnať naše chlebíky a pečivo.

Uskladnenie chleba a pečiva

Vo všeobecnosti platí, že pečivo vydrží čerstvé kratšie ako chlieb. Súvisí to  v prvom rade s kôrkou.  Vďaka kôrke je zachovaná vlhkosť produktov, pri produktoch s tenšou kôrkou ako napr. pri pečive preto prichádza oveľa skôr k vysušeniu výrobku.

Aby ste si mohli vychutnať pečivo v tej najlepšej kvalite, odporúčame jeho rýchlu konzumáciu, napríklad na raňajky.

Dbajte na teplotu a vlhkosť prostredia

Studené prostredie ovplyvňuje proces starnutia, čo znamená, že pečivo veľmi rýchlo vyschne. Uchovávanie chleba, či pečiva v chladničke preto neodporúčame.

Príliš vysoká vlhkosť prostredia spôsobuje rýchle zmäknutie kôrky, čo je možné pozorovať pri uschovaní chleba, či pečiva v plastových sáčkoch.

Príliš suchý vzduch, napr. slnko  vedie k rýchlemu vysušeniu a stvrdnutiu kôrky.


Vo všeobecnosti platí: biely chlieb nevydrží tak dlho ako tmavý. Pšeničná múka má iný stupeň vymletia, a tým aj menej vlhkosti. Znamená to, že oproti napr. ražnému chlebu preberá zo svojho okolia vlhkosť oveľa rýchlejšie, a tým aj rýchlejšie splesnivie. Navyše tmavý chlieb je chránený zväčša silnejšou kôrkou. 

klások-odrážka Chlieb by sa mal uchovávať  v suchom a vzdušnom prostredí; chlieb musí dýchať.
klások-odrážka Na uskladnenie chleba používajte čisté a suché nádoby: ideálny je drevený chlebník alebo neglazovaná kameninová  nádoba. Krátkodobo je možné použiť aj látkové vrecko na chlieb, napr. z ľanu.
klások-odrážka Nádobu na chlieb pravidelne čistite.
klások-odrážka NIKDY:  Nikdy neuskladňujte chlieb v chladničke alebo v nepriedušných igelitových vreckách, veľmi rýchlo splesnivie.
klások-odrážka Mrazenie: Chlieb je v zásade vhodný na zamrazovanie. Platí pritom: čím čerstvejší chlieb je zamrazený, tým čerstvejšie bude chutiť po rozmrazení (pomalom).