Naši pekári radia, ako správne skladovať chlieb
24.08.2015 - Letné horúčavy nie sú záťažou len pre ľudí, či zvieratá. Tieto teploty nie sú ideálne ani pre chlieb, či pečivo. Práve preto Vám naši pekári prezradia zopár užitočných rád o ich správnom skladovaní.
Našim cieľom je ponúkať Vám, svojim zákazníkom, prvotriedne kvalittné výrobky, aby ste si ich mohli užiť naozaj čo najviac.
Aby sa nám to podarilo - práve v tomto horúcom ročnom období - pripravili sme pre Vás rady a tipy, ako si môžete čo najdlhšie vychutnať naše chlebíky a pečivo.
Uskladnenie chleba a pečiva
Vo všeobecnosti platí, že pečivo vydrží čerstvé kratšie ako chlieb. Súvisí to v prvom rade s kôrkou. Vďaka kôrke je zachovaná vlhkosť produktov, pri produktoch s tenšou kôrkou ako napr. pri pečive preto prichádza oveľa skôr k vysušeniu výrobku.
Aby ste si mohli vychutnať pečivo v tej najlepšej kvalite, odporúčame jeho rýchlu konzumáciu, napríklad na raňajky.
Dbajte na teplotu a vlhkosť prostredia
Studené prostredie ovplyvňuje proces starnutia, čo znamená, že pečivo veľmi rýchlo vyschne. Uchovávanie chleba, či pečiva v chladničke preto neodporúčame.
Príliš vysoká vlhkosť prostredia spôsobuje rýchle zmäknutie kôrky, čo je možné pozorovať pri uschovaní chleba, či pečiva v plastových sáčkoch.
Príliš suchý vzduch, napr. slnko vedie k rýchlemu vysušeniu a stvrdnutiu kôrky.
Vo všeobecnosti platí: biely chlieb nevydrží tak dlho ako tmavý. Pšeničná múka má iný stupeň vymletia, a tým aj menej vlhkosti. Znamená to, že oproti napr. ražnému chlebu preberá zo svojho okolia vlhkosť oveľa rýchlejšie, a tým aj rýchlejšie splesnivie. Navyše tmavý chlieb je chránený zväčša silnejšou kôrkou.
Na uskladnenie chleba používajte čisté a suché nádoby: ideálny je drevený chlebník alebo neglazovaná kameninová nádoba. Krátkodobo je možné použiť aj látkové vrecko na chlieb, napr. z ľanu.
Nádobu na chlieb pravidelne čistite.
NIKDY: Nikdy neuskladňujte chlieb v chladničke alebo v nepriedušných igelitových vreckách, veľmi rýchlo splesnivie.
Mrazenie: Chlieb je v zásade vhodný na zamrazovanie. Platí pritom: čím čerstvejší chlieb je zamrazený, tým čerstvejšie bude chutiť po rozmrazení (pomalom).