
Ako správne krájať chlieb?
 |
Nôž na krájanie chleba
Pri krájaní chleba je dôležitý ostrý a čistý nôž s vrúbkovanou čepeľou a nešmykľavou rukoväťou. Ideálne je použitie drevenej doštičky a klasického noža na chlieb s vrúbkovaním.
Tip na krájanie
Vyskúšajte niekedy nakrájať čerstvý chlieb s nahriatym nožom! Čepeľ noža ponorte do teplej vody, osušte ju krátko kuchynskou utierkou a začnite krájať. Týmto spôsobom nezostanú na noži nalepené žiadne omrvinky.
|
Ako správne skladovať chlieb?Ako predĺžiť jeho trvanlivosť?
V drevenom chlebníku vydrží chlieb dlhšie, nakoľko drevo pohlcuje nadmernú vlhkosť, čím prichádza ku konzervácii chleba a jeho ochrane pred plesňami.
Vo všeobecnosti platí: biely chlieb nevydrží tak dlho ako tmavý. Pšeničná múka má iný stupeň vymletia, a tým aj menej vlhkosti. Znamená to, že oproti napr. ražnému chlebu preberá zo svojho okolia vlhkosť oveľa rýchlejšie a tým aj rýchlejšie splesnivie. Navyše tmavý chlieb je chránený zväčša silnejšou kôrkou.
Naše tipy pre Vás
Miesto toastového chleba si niekedy užite ako toast obyčajný chlieb. Budete prekvapení jeho skvelou chuťou.Nakrájajte chlieb na tenké plátky, nechajte ich vysušiť a vychutnajte si ich ako chrumkavé pečivo - ako chutnú a predovšetkým zdravšiu alternatívu k čipsom.
Chlieb v kombinácii s vínom a syrom
Samotná chuť chleba je lahodná - tak chutia aj naše chleby z kamennej pece. Ešte lepšie však chutia s pohárom dobrého vína, božsky voňavým syrom, či skvelou nátierkou. Ale ktorý chlieb sa hodí ku ktorému vínu, či syru a ktorá nátierka chlieb perfektne dopĺňa?
Zozbierali sme pre Vás zopár tipov a už teraz Vám prajeme DOBRÚ CHUŤ.
Vo všeobecnosti platí pravidlo:
Čím korenistejší je chlieb, tým jemnejší by mal byť syr, či víno.
Čím jemnejší je chlieb, tým silnejšie môže byť víno alebo syr.
Kombinácie chleba s vínom
Svetlý pšeničný chlieb, tekvicový chlieb, slnečnicový chlieb
suché a polosuché víno s jemnou kyslosťou ako napr. Veltlínske zelené, Rulandské biele, Neuburger
Zmesové chleby (ražno-pšeničný alebo pšenično-ražný chlieb)
silnejšie biele víno alebo elegantné červené vína ako napr. Blauer Zweigelt alebo aj Chardonnay
Olivová ciabatta
Sauvignon Blanc
Špaldový chlieb, grahamový chlieb, orechový chlieb
silné biele vína alebo sladké ovocné červené vína ako napr. Chardonnay príp. Pinot Noir
Chlieb z kamennej pece, ražný chlieb
suché a silné vína
Kombinácie chleba so syrom
V zásade platí, že je povolené všetko, čo chutí. Pokiaľ však zohľadníme niektoré fakty, je možné z jemnej chuti chleba a syra vyťažiť ešte viac. Tmavý, príp. čierny chlieb sa hodí takmer ku všetkým druhom syra. Vďaka vysokému podielu ražnej múky a kvásku je tento chlieb zvnútra šťavnatý a zvonka chrumkavý. K tmavému chlebu sa hodia hlavne silné aromatické druhy syrov - intenzívna chuť chleba a výdatný syr spolu dobre harmonizujú a vytvárajú kombináciu mimoriadne lahodnej chuti. K neutrálne chutiacim chlebom, akým je napr. svetlý chlieb, syr neodporúčame, nakoľko by chuť syra dominovala a chuť chleba by tým pádom zanikla. Ku chlebom dochuteným rascou, či feniklom sa hodí napr. silný pastiersky syr. K chlebom z kamennej pece sa výborne hodia aromatické druhy syrov, nakoľko svojou silnou chuťou ešte viac podčiarkujú chuť chleba.