V krátkosti o koreninách
Nielen správny výber potravín, ale aj chuť našich jedál výrazne ovplyvňuje našu pohodu a zdravie. Preto sú koreniny, hoci je ich podiel v každodennej strave nepatrný, z kulinárskeho hľadiska dôležité. Každý, kto si nejaké jedlo už sám osolil, by o tom mohol naozaj veľa rozprávať. Koreninám bolo a je pripisovaných veľa liečivých síl.
Jedlá soľJedlá soľ obsahuje pre človeka dôležité esenciálne minerály. Z tohto dôvodu je soľ neodmysliteľnou súčasťou stravovania. Pri správnom dávkovaní je nevyhnutná pre množstvo funkcií nášho tela. Vlašské orechyVlašské orechy nie sú koreniny v pravom zmysle slova, napriek tomu prinášajú do nášho jedlá typické arómy. Z tohto dôvodu ich tu aj uvádzame. Vlašské orechy výrazne prispievajú k zdravej výžive. Sú dobrým zdrojom nenasýtených mastných kyselín a obsahujú vysoké množstvo omega 3 mastných kyselín. FenikelFenikel rozlišujeme ako koreninu a rastlinu. Korenina je plodom sladkého feniklu. Vôňa je aromatická, chuť je sladká na základe obsahu mnohých éterických olejov. Fenikel ako korenina má svoju dávnu históriu, používali ho už Gréci pred 3 tis. rokmi. Fenikel pomáha pri nadúvaní, zápche, žalúdočných a črevných problémoch. RascaRasca je charakteristickou koreninou pre región nemecky hovoriacich krajín. Rasca sa pridáva do mnohých typických jedál najmä v Rakúsku a Nemecku. Má charakteristickú vôňu a obsahuje jeden éterický olej, ktorému sa pripisujú hlavné účinky rasce. Rasca zlepšuje trávenie, priaznivo pôsobí proti nadúvaniu, upokojuje žalúdok a zmierňuje kŕče. AnízK hlavným zložkám anízu patrí éterický olej, ktorého účinky spočívajú v uvoľňovaní kŕčov. Aníz taktiež odstraňuje nadúvanie, podporuje trávenie, uvoľňuje hlieny a má aj mnohé iné priaznivé účinky na organizmus. V strednej Európe sa používa aníz ako korenina na chlieb, či koláče. V južnej Európe ako napr. v Grécku, či Turecku sa aníz používa pri výrobe destilátov a likérov. V Grécku je známe ouzo, nie menej známy je turecký destilát raki. |