Kvások je podstatou kvalitného chleba

29.03.2016 - Naši zákazníci sa nás čoraz častejšie pýtajú, či pri pečení nášho chlebíka používame kvások. Základom každého nášho chlebíka je kvások, pretože veríme tradičným a overeným postupom, ktoré používali v dávnej minulosti už naše staré mamy.

Kvások je nakvasená kašovitá hmota, ktorá vzniká zmiešaním múky a vody. Zmes múky a vody sa nechá pri teplote 30-35 stupňov odležať niekoľko desiatok hodín, počas ktorých príde hlavne pôsobením baktérií mliečneho kvasenia, ale aj niektorých mikroorganizmov, k nakvaseniu prirodzeným spôsobom. V kvásku vzniká kyselina mliečna, ktorá vytvára typickú chlebovú arómu a je prirodzeným konzervantom, takže chlebík z kvalitného kvásku vydrží dlhšie čerstvý. Okrem toho baktérie kyseliny mliečnej produkujú látky, ktoré posilňujú našu črevnú mikroflóru. Chlebík z prírodného kvásku je lepšie stráviteľný, chutnejší a navyše má oproti bežnému chlebu vyššiu výživovú hodnotu.